Om stiftelsen auxilio

Auxilio Insamlingsstiftelse – bakgrund

  • Varför en stiftelse
  • Vad vill vi med Auxilio

För min del började allt med att jag läste i en Twitterfeed där Lars Klingsbo ställde en öppen fråga, ”är det någon som har en BMW 1200GS att låna ut?”

Jag hade en sådan motorcykel och svarade – ”what’s in it for me?”

Som svar kom: ”Jag jobbar för PMU och ska åka MC i Kenya i samband med att sprida kunskaper om FGM”

Googlade förkortningarna och förstod att det här var en person som gör någonting för andra människor och fick naturligtvis dåligt samvete.

”Du kan låna min MC!”

Det ledde till att jag ett halvår senare åkte med till Kenya. Jag fick besöka Kibera som är ett av världens största slumområden och jag åkte motorcykel ut till olika massajbyar i södra delarna av Kenya.

Det blev en ”käftsmäll” som förändrade mig som människa och skapade mer kunskap hos mig om vilka oerhörda skillnader det finns mellan fattiga och rika länder. Min kommentar när jag var på väg hem var ”nu är det slutgnällt”

Vi är några tappra människor som sedan dess arbetat helt ideellt för att hjälpa på olika sätt, ett av initiativen är en MC-ambulans som skapar bättre förutsättningar för de gravida kvinnor som idag får gå till fots eller om de har tur kan lifta på en cykel eller moped till sjukhus eller lokal klinik när det är dags att föda.

Vi inser att behovet är enormt och att många vill hjälpa men det går för sakta på grund av att vi saknar resurser, de som arbetar ideellt måste också ställa mat på bordet till sina nära och kära, så förvärvsarbete är ett hinder på vägen.

Själv har jag sålt min verksamhet och har en del tid att använda för det ideella arbetet, jag har inga bekymmer att ställa mat på bordet och är på det sättet en lämplig initiativtagare till en insamlingsstiftelse.

Vi vill samla in pengar för att kunna stödja projekt och initiativ som syftar till att i första hand minska mödradödligheten, FN har mål för de olika länder som har hög mödradödlighet, dessa mål kan nås med insatser lokalt i form av ett målmedvetet arbete där utbildning och initiativ till alternativa former av ”vuxenritualer” istället för omskärelse är en insats, förbättrade transporter är en annan insats.

Det finns naturligtvis massor av olika stöd och insatser som stiftelsen kan stödja ekonomiskt, men i första hand ska vi stötta arbete som leder till minskad mödradödlighet.

Nicklas Manns